Airbus A380

Airbus A380 Airbus tarafından üretilen, dünyanın en büyük ve çift katlı kabin yapısına sahip ilk yolcu uçağıdır.

Normal kabin düzeninde 555 yolcu kapasitesine sahip olan uçak, 800 yolcu taşıyabilmektedir.

Airbus S.A.S (Fransızca:(S)ociété par (a)ctions (s)implifiée, fransız ticaret hukukunda Limited Şirket ine benzer) şirketi 1970 yılında bir Fransız-Alman ortaklığı olarak kurulmuştur. Şirket şu anda Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere ve Hollanda ortaklığından oluşmaktadır. Merkezi Fransa'nın Toulouse şehridir.

...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.

Kargo bölümlerinin toplam kargo hacmi 178 m3 tür.

Uzunluğu 73, yüksekliği 24.1 ve kanat açıklığı 79.8 metredir. İlk test uçuşunu

Kuruluş Tarihleri 1996 öncesine kadar uzanan müzik grubu. İlk albümlerini 1994 yılında çıkardılar.Ama o zamanlar grupta Koray,Burak ve Serkan yok!Kargo içlerinde şimdiki Selim'in de bulunduğu solisti bayan olan 5 kişilik bir grup.

...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.

Fransa'nın Toulouse kentinde 27 Nisan 2005 tarihinde gerçekleştirmiştir. Airbus fabrikalarının alanından havalanan uçak dört saat süreyle uçtu. Altı kişilik mürettebatla yapılan ilk uçuş sırasında A-380, toplam 20 ton ağırlığında teknik aygıtlar da taşıdı. Bu aygıtlar, uçuşla ilgili teknik bilgileri izlemek ve kaydetmek için kullanıldı. Gerekli serifikaları alabilmesi için zorunlu olan 2.500 saatlik test uçuşları 2006 yılı sonlarına doğru tamamlanacak ve ilk teslimat Singapur havayollarına yapılacaktır.

Tarihçesi

Geliştirme amaçları

Bu uçağın geliştirme amaçları, çoğu kez olduğu gibi, ekonomiklik ve küreselleşmeden doğan zorunluklar olmuştur. Zira, Airbus´a göre bu zorunlukların arasında en önemlileri, şu ikisidir. Birincisi; bir tek uçak ve sefer ile mümkün en fazla yolcu taşıma kapasitesini artırmak, ikincisi; buna dayanıklı yolcu ve kilometre başı oluşan zorunlu veya sabit (bakım, yakıt, pilot maaşları, havaalanı kullanma vergileri vs) giderleri mümkün en asgari değere düşürmektir.

Şirketin verilerine göre, bu uçak diğer modern uçaklara rağmen bu konuda, işletiminde % 15 daha indirimli ve ekonomiktir.

Geliştirme amaçlarına ulaşabilmek için, lâkin yüksek derecede yeni bileşimli sanayi madde ve materyallar geliştirilip ve yeni üretim teknikleri kaçınılmazdı. Bu alanda cam elyafı (''fiberglas'') takviyeli kompozit maddeler ''(CFK-(Carbon-fibre reinforced plastic, glass-fibre reinforced plastic veya cam elyafı takviyeli plastik ))'' ve sandviç yapı tekniğinden büyük oranda yararlanılmıştır.

Uçağın boş ağırlığını düşürmek için mesela, uçak gövdesi sandviç konstrüksiyonu ile üretilmiştir. Duvarların (cidar) 2/3´si Alüminyum-fiberglas lif-kompozit GLARE yapımındandır. Sadece iç bölümünün 1/3´i sırf alüminyumdandır.

Bunun yanısıra, yeni geliştirilen jet motorlar sayesinde, diğer geniş gövdeli uçaklara karşı daha sessiz olduğu vurgulanır. Söz konusu jet motorlar Rolls-Royce tarafından üretilen Rolls-Royce Trent 900´dür ve bir dört jet motorlu sivil yolcu uçak için kullanılan en güçlü jet motorlarıdır.

İç pervane çapı 2,95 metredir ve saniyede 1,5 ton hava çeker. Müşterilerin isteği üzerine Rolls-Royce motorları yanında, Engine Alliance ( Pratt & Whitney ve General Electric) adlı şirketin ortak ürettikleri GP7200 motoruda kullanılabilinir.

Bir başka özelliği ise, diğer 4 motorlu uçaklarda, genelde her dört motorda ''thrust reverser'' (''itici güc ters çevirici, uçakların inişte güçlü şekilde fren yapmasını sağlar'') mevcut iken, A380´de sadece gövdenin hemen yanında bulunan sağlı-sollu en yakın motorda kullanılmasıdır. Nedeni ise, uçağın olağanüstü kanat uzunluğudur. Dünyada bulunan iniş pistlerinin büyük bir oranı sadece 45 ile 60 metre arasındadır. Pistlerin sag ve sollarında genelde çimen veya kum alan bulunur. A380´in 2 dış motorları bu cim ve kum alanların üzerinde bulunacağı için, inişte hız kesme esnasında, bu dış moturların ''thrust reverser'' kullanımında kum ve çim parçalarını motorun içine çekip böylece motorda hasara sürükleyeceği korkusudur. Diğer başka nedeni ise, dünya genelinde çoğu havaalanlarının altyapıları, Boeing 747 tipi uçağa göre geçmişte tasarlanıp ve genişletilmesidir. Bu noktada hem Airbus hemde havaalanları işleticilerine, genişletilmede mümküm mertebe fazla finansal koşullar çıkarmamaktır.

Airbus şirketinin açıklamasına göre, A380 için son sekiz yılda 12 milyar Avro geliştirme masrafı harcanmıştır.

Bu uçakta göze çarpan en yenilik ise, ilk defa bir geniş gövdeli sivil yolcu uçağında bir çift yolcu kabininin baş kısmından kıç kısmına kadar kesintisiz mevcut oluşudur. Boeing 747´de ise bu çift katlı yolcu kabini sadece, önden uçağın uzunluğunun 1/3´de mevcuttur ve genellikle sadece 1. sınıf yolculara aittir.

Geliştirme esnasında yolcu terminal işletmecileri, Airbus´a azami büyüklükte ''80 x 80 metre box'' (80 m uzunluk x 80 m genişlik) ebatlarını zorunlu koşmuşlardır. Böylelikle varsayılan altyapıyı mümkün derecede devam kullanılabilinmektedir. Lâkin yolcu indirme ve bindirme peronlarında her iki katı aynı anda kullanabilmek için, hizmet yapacağı havaalanlarında yeni iki katlı indirme-bindirme körüklü köprüler yapımı kaçınılmaz bir noktaydı.

Bu gerekliliği şuan dünyada sadece bir kaç sayılı büyük uluslararası havaalanları sağlamaktadır.

Proje ve geliştirme safhaları

Bu uçağın ilk projeleri, 1980´li yıllarında yapılan ön fizibilite çalışmalarına dayanır. 1990 yıllarının ikinci yarısında, piyasanın elverişli gelişmeleri sayesinde, Airbus ''geliştirme projelerine'' başlamıştır.

2000 senesinde 50 adeti aşan rağbet ve ilgi (''Letters of intent'') ile Airbus, uçağın ''yapım projelerine'' ilk adımı atmıştır.

İlk deney uçağı (prototip) Ekim 2004 ile Ocak 2005 arası son imalat aşamasında bulunup, 18 Ocak 2005´de üretim tesislerini terkedip halka sunulmuştur. Bu sunuluş törenine, Airbus´u üreten dört büyük ülke başbakanları; Jacques Chirac, Gerhard Schröder, Tony Blair ve José Luis Rodríguez Zapatero katılmışlardır.

''MSN 5001'' isimli bir prototip, 2005´den bu yana Dresden şehrinde bulunan bir uçak üretme tesisinde sürekli materyal ve diğer denemelerden geçirilip, 25 yıllık bir hizmet zaman dilimi sınavlarına tabii tutulur. Burada elde edilen değerler, yeni adetlere gereğince uygulanır.

İlk yolcu modeli uçak teslimatı Haziran 2006´da Singapore Airlines´a olacaktı. Aşağıda belirtilen sorunlardan dolayı, teslimatlar birçok kez ertelenip, Airbus´a göre 15 Ekim 2007´de Singapore Airlines´a ve 2008 yılı başında Qantas´a gerçekleşecektir.

Bu tarihlerden sonra olası teslimat aksaklıklarında, Airbus ve müşterileri arasında özel tazminat antlaşmaları imzalanmıştır.

A380F kargo modeli, ilk hesaplamalara göre 2009 senesi ilk yarıda olup, böylece Boeing 747-8F´in ilk teslimatından yaklaşık 6 ay önce gerçekleşecekti.

Aksaklıklar FedEx´in siparişinin iptaline ve Emirates´in sipariş takaslarına yol açmıştır.

Sonuç olarak sipariş listesinde sadece UPS´sin 10 adet A380-800F geriye kalmıştır.

UPS ve Airbus´a Şubat 2007´de ilk olarak, Mart 2007 tarihine kadar, her iki tarafa zaman tanınıp sipariş ve üretim konusunu, tekrar gözden geçirme olanağı sağlanmıştır. Bu zaman diliminde, olası bir sipariş iptali her iki taraf içinde, tazminat bedelinin söz konusu olmayacağı belirtilmiştir.

1 Mart 2007´li bir Airbus açıklamasına göre, A380-800F kargo modelinin, şuan olumlu perspektifler sağlamadığından, üretim ve teknik kapasitesini, A380 yolcu modeline kaydırdıklarına değinmiştir.

Bir Airbus sözcüsüne göre UPS´in siparişi iptal değil, sadece UPS´e yeni bir teslimat zamanı sağlanmasından ibarettir

Belirlenen bilgilere göre, Airbus, kargo modelini 2015 tarihinden sonra müşterilerine teslimatı sağlayacaktır.

29 Ekim 2005´de Toulouse havaalanı yanında, ilk olarak Frankfurt Havalimanına uçuş düzenleyip, yolcu indirme-bindirme işlem denemelerine başlanmıştır.

thumb| A380 F-WWOW prototipinin alt katında bulunan uçuş mühendis teknik bölümü

8 Kasım 2005´de Hamburg-Finkenwerder havaalanına ikinci, ''MSN-002'' kodlu, deney uçağı iniş yapmıştır.

Airbus, 13 Haziran 2006´da bir açıklamada bulunup, A380´nin teslimat tarihlerinin, kabin elektrik donanımında meydana gelen sorunlardan dolayı, 6 ile 8 ay,arkaya atıldığını belirtmiştir

Bu sorunların bir kaçının nedeni şöyle açıklanmıştır. Farklı parça üretim tesislerinde, farklı CATIA isimli CAD-yazımların sürümleri kullanılıp, proje ve donanımlarda yazılım uyuşmazsızlıklar ortaya çıkmıştır. Bu uyuşmazsızlık nedenini gidermek için bir süre, veritabanlarında bulunan veriler, manüel olarak yeni yazılım sürümlerine aktarılmıştır.

Bu sorunlar göz önünde bulundurularak, 2007´de 9 adet, 2008´de 26 - 30 adet ve 2009´da sadece 40 adet üretme kapasitesi olduğu belirtilmiştir.

Gerekli havaalanı altyapıları (Avrupa)

Airbus A380 uçağı, işletilecek havaalanlarında bazı altyapı modifikasyonlarının mevcudiyetini gerektirmektedir.

Avrupada ilk havaalanı olarak Münih Franz Josef Strauss Havalimanı, Nisan 2004´de A380 için resmî izin belgesini almıştır. 2003 senesinde ikinci terminal yapımında bir sıra A380 park pozisyonları dahil edilmiştir.

Frankfurt Havalimanında Terminal 2´de, 2 gerekli indirme-bindirme körüklü köprüler mevcuttur. A380 filosu için 150 milyon Avro´luk hangar yapımı son aşamalarındadır.

Zürih Havalimanı, 1999 ile 2004 arası Dock Midfield/Dock E bölümünde, 2 adet A380 park pozisyonu hazırlanmıştır. Diğer altyapıların inşaası sürmektedir.

Viyana Uluslararası Havalimanı, yakında A380 standartlarına göre modifiye edilecek.

Köln Bonn Havalimanı , öncelikle A380F kargo modelini destekleyecektir.

St. Petersburg´un güneyinde bulunan Pulkovo Havalimanı, Rusya´da bulunan ilk A380 pistine şimdiden sahiptir.

Hamburg Havalimanınında, iki pistin yanında bulunan çimen şeritler, suni reçine ile sabitleştirilmiştir (''thrust reverser'' kullanımı için).

Ağırlık

21 Aralık 2006´da, Airbus Future Programs başkanı Christian Scherer uçağın, artık gerekli ağırlık sınırlarını içinde olduğunu açıklamıştır. Önceden Emirates havayolları İcra kurulu başkanı CEO Tim Clark, uçağın halen 5,5 ton (veya net boş ağırlığın % 1,5) fazla ağır olduğunu vurgulamıştır.

Yorumlar