Ana içeriğe atla

Boot Camp ile Apple Mac Üzerine Windows Yüklemek




Merhaba,
Boot Camp, Apple’ın Intel işlemcili bir Mac üzerine Windows işletim sistemi yüklenmesi amacıyla oluşturduğu bir yazılımdır. Boot Camp, Mac OS X 10.5 ve 10.6 işletim sistemleri ile birlikte yerleşik olarak yüklenmektedir. Yazının devamında bir Mac üzerine Windows kurulumunu adım adım izleyebilirsiniz.

Nelere İhtiyacınız Var?

  • USB klavye ve fare, veya yerleşik klavye ve trackpad
  • Mac OS X 10.6 ve üstü (Mac OS X’in en son sürümü tavsiye olunur)
  • Minimum 10gb boş disk alanı.
  • Yerleşik veya harici bir optik sürücü
  • Mac OS X 10.6 yükleme diski
  • Windows XP Home veya Professional sürümü (Service Pack 2 veya üstü ile birlikte)
  • Windows Vista Home Basic, Home Premium, Business veya Ultimate
  • Windows 7 Home Basic, Home Premium, Business veya Ultimate

32 bit mi 64 bit mi?

32 bit Windows XP ve Windows Vista
Intel işlemcili tüm Mac bilgisayarlara 32 bit Windows XP ve Windows Vista işletim sistemi sürümlerini yükleyebilirsiniz. 64 bit Windows XP sürümü yüklenmesi önerilmez.
32 bit Windows 7
  • 2007 ve sonrasında üretilen tüm iMac, MacBook Pro
  • Tüm Intel işlemcili Mac Pro, MacBook ve Mac Mini
modellerine yüklenebilir.
64 bit Windows 7 ve Windows Vista
  • 2008 ve sonrasında üretilen Mac Pro veya MacBook Pro
  • 2009 ve sonrasında üretilen iMac veya MacBook
modellerine yüklenebilir.

Yükleme Adımları

1. Adım: Boot Camp yazılımını güncelleyin
Elma menüsünde yer alan Software Update menüsünü kullanarak veya http://www.apple.com/support/bootcamp adresini ziyaret ederek Boot Camp yazılımınızı güncelleyin.
2. Adım: Boot Camp Assistant’ı çalıştırın
Bilgisayarda bulunan bir Admin kullanıcı hesabı ile oturum açarak diğer tüm açık kullanıcı hesaplarını kapatın.
Applications/Utilities klasöründe yer alan Boot Camp Assistant uygulamasını açın.

İsterseniz, sağ alt köşede yer alan Print Installation & Setup Guide düğmesini kullanarak yükleme yönergelerinin yer aldığı bir yazıcı çıktısı edinebilirsiniz.
Continue düğmesine basarak bir sonraki adıma ilerleyin.

Mac OS X Lion kullanıcıları için güncelleme:
Mac OS X Lion kullanıyor ve elinizde Mac OS X Lion yükleme diski yoksa, Windows işletim sisteminin ihtayaç duyacağı donanım sürücülerini internetten indirebilirsiniz. İndirdiğiniz sürücü paketini bir pc formatlı usb belleğe kaydederek  Windows sistemine yükleyebilirsiniz.




Continue düğmesine basarak ilerleyin.



Bilgisayarınıza Windows yüklemek için ikinci bir fiziksel diske veya sanal bir disk bölüntüsüne (partition) ihtiyacınız bulunuyor. Eğer bilgisayarınızda Windows kurulumu için ayırdığınız 2. bir harddisk’iniz veya bir disk bölüntünüz varsa Start the Windows installer opsiyonunu seçerek devam edebilirsiniz. Windows yükleyeceğiniz disk mutlaka yerel bir disk olmalıdır. Harici bir diske Boot Camp ile Windows yüklenemez.
Eğer bilgisayarınızın disk yapısı tek bir bölüntüden oluşuyorsa Create or remove a Windows Partition seçeneği ile ilerleyin. Boot Camp Assistant sizin için bir disk bölüntüsü oluşturacaktır.

İki bölüntü arasında bulunan noktayı kullanarak Windows için ayıracağınız disk alanını ayarlayabilirsiniz. Sonrasında Partition düğmesine basarak işlemi tamamlayın.
(Boot Camp ile yapılan disk bölme (partition oluşturma) veya bölüntüleri birleştirme işlemleri, format gerektirmeyen işlemler oldukları için  hard diskte yer alan verileri silmez.)
3. Adım Windows yükleme
Bölüntü işlemini tamamladıktan sonra bilgisayarınıza Windows işletim sistemi diskini takın. Boot Camp uygulamasında Start the Windows installer opsiyonunu seçerek Windows yükleme işlemini başlatın.

Bu işlem sonrasında bilgisayarınız kendini yeniden başlatarak Windows kurulum ekranına yönlendirecektir.
Boot Camp Assistant, disk bölüntüsü oluştururken, bölüntüyü FAT 32 formatında oluşturur. Listeden BOOTCAMP için oluşturulan disk bölüntüsünü veya diski seçerek sağ alt köşede yer alan Drive options sekmesine tıklayın.

Pencerenin alt bölümünde yer alan seçeneklerden Format sekmesine tıklayarak diski Windows yüklenebilmesi için tekrar formatlayın.

Format işleminden sonra, yükleme yönergelerini takip ederek Windows kurulumunu tamamlayabilirsiniz.
4. Adım: Windows için Boot Camp sürücülerinin yüklenmesi.
Mac OS X 10.6 yükleme diski hybrid bir disktir. Disk, Windows işletim sistemi altında bilgisayara takıldığında, Windows için donanım sürücülerinin yer aldığı Boot Camp bölümü görüntülenebilir.
Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı Windows işletim sistemi ile açılacaktır. Mac OS X yükleme diskini bilgisayarınıza takarak Boot Camp sürücülerini yükleyin. Mac OS X Lion kullanıyorsanız, Boot Camp Assistant uygulaması ile indirdiğiniz Windows Suport Software yazılımını yükleyin.
Windows başarı ile kuruldu.

Bilgisayarı Windows ile Başlatmak

Bilgisayarınızı Windows işletim sistemi ile başlatmanın 2 pratik yolu bulunuyor.
Birincisi, System Preferences > Startup Disk denetimlerinden Windows diskini seçerek bilgisyarı yeniden başlatmak.
İkincisi, bilgisayar açılırken alt tuşuna basılı tutarak işletim sistemi yüklü diskleri görüntüleyerek seçim yapmak.

Windows İşletim Sistemi ve Disk Bölüntüsünü İptal Etmek

Bir Mac’e Windows yükledikten sonra, aslında Mac OS X’in yakınından bile geçemeyeceğini anladınız ve işlemi iptal etmek istiyorsanız bu işlem oldukça pratik.
Eğer Windows işletim sistemini, bilgisayarınızda bulunan 2. bir fiziksel diske yüklediyseniz Applications/Utilities klasöründe yer alan Disk Utility uygulamasını kullanarak Erase sekmesinden bu diski tekrar Mac OS formatında formatlayabilirsiniz.
Eğer Boot Camp Assistant ile bir disk bölüntüsü (oluşturduysanız;
Applications/Utilities klasöründe yer alan Boot Camp Assistant uygulamasını açın. Create or Remove a Windows Partition opsiyonunu seçerek ilerleyin.

Sonraki adımda diskiniz tek parça olarak görüntülenecektir.

Restore düğmesine basarak Boot Camp bölüntüsünü (Boot Camp Partition) silebilirsiniz. Disk bölüntüsü ve tüm Windows işletim sistemi + Windows belgeleri silinerek diskiniz eski haline döndürülecektir.

Sık karşılaşılan problemler ve çözümleri:

Windows ortamında karşılaşabileceğiniz problemler genellikle donanım sürücü yazılımı ile ilgilidir. Bilgisayarın ses, ekran, wireless, klavye, mouse vb. donanımlarının Windows tarafından tanınmaması ve durumunda;
• Yazının girişinde belirtilen bilgisayarınızın donanımına uygun 32 veya 64 bit doğru Windows versiyonunu yüklediğinize emin olun.
• Mac OS X 10.6 ve 105 işletim sistemlerinde, bilgisayar ile birlikte gelen yükleme diskini kullanarak Boot Camp sürücülerini yüklediğinizden emin olun.
[Mac OS X Lion kullanıcıları için] Boot Camp kurulumu esnasında Windows sürücülerini yüklemediyseniz, daha sonra Boot Camp Assistant uygulamasını çalıştırarak en güncel Windows destek yazılımını indirebilirsiniz.
• Windows’un Türkçe sürümlerinde (özellikle Ultimate olmayan Home vb. versiyonlarında) sürücü problemi yaşıyorsanız Windows sistem dil ayarlarını İNGİLİZCE yaptıktan sonra Windows işletim sistemini yeniden başlatmayı ve donanım sürücülerini yüklemeyi deneyebilirsiniz.
• Windows ortamında, Apple Software Update uygulamasını kullanarak Boot Camp güncellemelerini kontrol edin.
• Optik sürücünüz arızalı veya elinizde Windows yükleme diski yoksa, Boot Camp Assistant uygulaması yardımıyla .iso uzantılı Windows 7 yükleme diskini bir usb flash belleğe aktararak yükleme işlemini usb flash bellek üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için Mac OS X 10.7 ve Windows 7 kullanmalısınız.
• Bilgisayarı Windows işletim sisteminden başlatmak ile ilgili bir problem yaşıyorsanız aşağıdaki iki adımı kontrol etmenizi öneririm;
1) Sistem Tercihleri / Başlangıç Diski denetimleri listesinde Boot Camp diskini görünür olduğunu kontrol etmek. Eğer bilgisayarın başlatılabileceği “kullanılabilir” bir Windows işletim sistemi yüklendiyse bu listede görülmesi gerekir. Listeden Windows’u seçerek veya açılışta alt tuşuna basılı tutarak bilgisayarı Windows ile başlatılabilir.
2) Uygulamalar / İzlenceler klasöründe yer alan Disk İzlencesi uygulamasını açarak bilgisayarda kaç tane disk bölüntüsü (partition) olduğunu, bunların formatlarını ve kapasite-doluluk bilgilerini analiz edebilirsiniz. Genellikle sık yapılan yanlışlardan bir tanesi Windows kurulum ekranında yanlış format işlemi oluyor.

Sürücü indirme ve diske atma

Boot Camp 2 Macintosh sistemlere Windows kurma (Boot Camp ile)
İkinci adım kurulacak Windows'a dair sürücülerin indirilme ya da CD / DVD / sabit disk üzerinden yükleneceğinin belirtilmesi aşaması. Eğer bilgisayarınızın Windows sürücüleri CD / DVD ya da harici disk gibi bir depolama biriminde yoksa ilk seçeneği kullanıp, uygun sürücüleri indirebilir ve ardından herhangi bir USB bellek ya da harici diske kaydederek Windows kurduktan sonra gerekli olanları yükleyebilirsiniz.
Boot Camp 3 Macintosh sistemlere Windows kurma (Boot Camp ile)
Bu seçeneği aktif hale getirip devam ettiğinizde eğer bir taşınabilir bilgisayara kurulumu gerçekleştiriyorsanız ve adaptör takılı değilse ufak bir uyarı ekrana getiriliyor. Bu uyarıda adaptörün prize bağlı olmadığı bildiriliyor ve işleme yine de bu şekilde devam edip, etmeyeceğiniz soruluyor.
İkinci seçenekte ise sürücülerin sizde varolduğunu belirtmiş oluyorsunuz. Böylece sistem, "Sürdür"e tıklandığında sürücüleri indirmeden bir sonraki aşamaya geçmiş oluyor.

Boot Camp üzerinden disk bölümleme

Boot Camp 4 Macintosh sistemlere Windows kurma (Boot Camp ile)
Sonraki aşamada sisteme takılı olan diskle ilgili işlemlerin yapılacağı bölüm karşınıza geliyor. Buradaki "Windows bölüntüsünü yarat veya sil" sayesinde yeni bir disk bölümü oluşturup sistemi oraya kurabilir, Windows yükleyicisini başlat seçeneği sayesinde de – daha önceden kurulum yapılmış Windows bölümünü için – bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
Ayrıca bu seçenek yüzünden birçok kişi yanlış şekilde disk bölümü oluşturmadan, Mac'in kurulu olduğu disk bölümünü uçuruyor. Buraya dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizelim.
Bu işlemi doğrudan sistem üzerinden disk yönetiminden de gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bu şekilde aynı ekran üzerinden halletmek daha mantıklı.
Boot Camp 5 Macintosh sistemlere Windows kurma (Boot Camp ile)
İşte geldik disk bölümleme kısmına. Burada Windows'a ayıracağınız alan size kalmış. Kullanım ve kuracağınız uygulamaları, depolama durumlarını belirleyerek burada diskinizin boyutunun elverdiği şekilde özgür davranabilirsiniz.
Macintosh ve Windows kısımlarının kenarlarındaki çizgilerden tutarak sağa ya da sola sürükleme yöntemiyle disk alanlarını belirleyebilirsiniz.

Kurulum başlıyor

Daha sonrasında kurulumu gerçekleştirmek için Windows'a ayırdığınız bölümü seçip işleme devam ediyorsunuz. Disk bölümleme işlemlerini yaptıktan sonra sıra işletim sistemini kurulumunu gerçekleştirmek için CD / DVD'yi takmaya geliyor. Ardından sistem yeniden başlatılıyor ve kurulum ekranına geçiliyor.
Elbette buradan sonrası aşina olduğumuz klasik Windows kurulumu.
Windows Disk Bölümlendirme Macintosh sistemlere Windows kurma (Boot Camp ile)
Ancak elbette Windows içerisinde yer alan disk bölümleme / biçimlendirme kısmında da birtakım ayarlamalara dikkat etmek gerekiyor.
Bu kısımdaki en önemli detay elbette Mac kurulu olan disk bölümünün üzerine Windows sistemi kurmamak. İşte burada önceki aşamada Windows için verdiğiniz depolama alanından yararlanmanız gerekiyor. (Yukarıda örnek görseldeki aşamadan da anlaşılabildiği gibi.)
Daha sonrasında biçimlendirme işlemini yaparak kuruluma devam edebilirsiniz.
Boot Camp'in görevi Windows kurulum kısmına kadar sürüyor. Ardından elbette Windows devreye giriyor ve kurulum başlayıp, devam ettiriliyor. Kurulum tamamlandıktan sonra elbette sürücülerinizi yedeklediğiniz ya da indirdiğiniz sabit disk üzerinden sisteme kurabilirsiniz.

Bilgisayar hangi sistemle başlasın?

Başlangıç Macintosh sistemlere Windows kurma (Boot Camp ile)
İnce noktalardan biri de kurulum gerçekleştikten hemen sonra sistemin sürekli Windows ile açıldığı. Burada bilgisayarın açılışı sırasında Option tuşuna basılı tutarsanız karşınıza yukarıdaki gibi bir ekran gelecek, buradan Mac OS ya da Windows işletim sistemi seçim şansı sunuluyor. Seçim yaptıktan sonra istediğiniz sistemi açabilirsiniz.
Başlangıc Diski Macintosh sistemlere Windows kurma (Boot Camp ile)
Ayrıca dilerseniz Spotlight üzerinde arama yaparak "Başlangıç Diski" bölümünden karşınıza gelen iki işletim sistemi arasından seçim yaparak hangisiyle başlayacağınızı belirleyebilirsiniz.

Windows'u silme / sistemi eski haline getirme

Boot Camp 6 Macintosh sistemlere Windows kurma (Boot Camp ile)
Bu işlemlerin tamamını gerçekleştirdikten bir süre sonra diski yine tek bölümlü hale getirip, Windows'u silmek isteyebilirsiniz. İşte burada da devreye yine Boot Camp giriyor. Az önce de belirttiğimiz "Windows bölüntüsünü yarat veya sil" kısmının bir sonraki aşamasında kurulum gerçekleştirildiğinden dolayı yukarıdaki görseldeki görüntü meydana çıkıyor.
En alt kısımda yer alan "Geri Yükle" sayesinde bu yaptığımız işlemlerin tamamını geri alabilir ve diski yine tek bölümlü hale getirip sonradan kurduğunuz Windows'u silebilirsiniz.
Evet, hepsi bu kadar. Rehberin bazı kısımlarında bahsettiğimizden dolayı önceden hazırladığımız Spotlight konusuna da bağlantı verme gereği duyuyoruz.

 

Yorumlar