Jilet ve Traş Makinası...

JİLET

King Camp Gillette (1855-1932) traşta devrim yapan buluşunu 1895 yılında evinde jilet imal ederek gerçekleştirdi.

Gillette,o dönemde imalatçılardan kağıt kalınlığında ucuz çelik üretmelerini istemesine karşın bunda başarılı olamadı. Massachusettes İnstitute Of Technology'deki mühendislerin de bu girişimden vazgeçmesini istemelerine karşın 1901 yılında aynı firmadan profesör William Nickerson'un işbirliğiyle 1903 yılında ilk jileti piyasaya çıkardı. Gillette'nin resmi ve imzası bulunan ilk jilet paketlerinde 51 ustura makinesi ve 168 jilet bulunmaktaydı. daha sonra üretim talebi karşılayamaz hale gelmişti.

Birinci dünya savaşında ABD hükümetinin 36 milyon jilet istemesinin ardından jilet, traşın ayrılmaz bir öğesi oldu.

Elektrikli Traş Makinası

Amerikan Ordusunda Alaska'da askerlik yapan Jacop Schick, traş olduktan sonra jileti yıkamak için buzları kırmak zorunda kaldığında, suya ihtiyaç göstermeyen bir traş bıçağı üzerinde çalışmaya başlar. 1918 yılında elektrikli traş makinesini icat eden Schick, 1923'te kendi küçük elektrikli motorunuda yapar ve patentini alır.

Üreticiler, elektrikli traş makinesine taşep olmayacağını düşünerek Schick'in makinesine yatırım yapmadılar. Evini ipotek ederek borca batan Schick, 1931 yılında kendi makinesini kendi satışa çıkardı ve o yıl 3 bin adet makine sattı.

Kazancıyla reklam kampanyaları düzenleyen mucit, 1937'de ABD, Kanada ve İngiltere'de iki milyon makine sattı.

Yorumlar