Kablosuz Ağlar Sağlığa Zararlımı?


 Kablosuz ağlar hayatımıza ilk cep telefonları ile girdi. Sıkça duyduğunuz Wi-Fi adıyla anılan bu kablosuz ağlar la devam ediyor. Günümüzde bu kablosuz ağların sağlığa zararlı olduğu önlem alınması gerektiği sıkça gündeme getirilmekte. Bazı ülkelerde bu kablosuz ağların eğitim kurumlarında ve sağlık kurumlarında kısıtlanması talep ediliyor. Peki gerçekten bu kablosuz ağlar sağlığımız için teklike arz ediyormu?
Öcelikle bilmeyen arkadaşlar için Wi-fi Wireless Fidelity, kelimelerinin kısaltılmasıdır. Kablo kullanılmadan radyo dalgaları ile veri transferi anlamı gelir.
Kablosuz ağlarda veri transferi için belirli frekanslarda radyo dalgaları kullanılır demiştik. Bu ağlarda geniş bant internet için 2,4 Ghz lik bir sinyal kullanılır. Bu frekans telsiz telefonların, Bluetooth cihazlarının ve mikrodalga fırınların çalıştığı frekanstır. Farkındayım, mikrodalga fırınlarla cep telefonları, bluetooth cihazları aynı kategoride görmek ürkütücü. Fakat mikrodalga fırınlar Wi-fi bir modemin yaydığı radyasyonun yaklaşık 100.000 katını yayıyor. (Yani teoride aynı zararı verecek gibi görünsede mikrodalga fırınlarla wi-fi cihazlar bu konuda kıyaslanamaz.)  Bu tarz cihazlar yaydığı sinyalerle atomları hızlandırır ve biyolojik olarakta dokulara zarar verebilir. İnsan DNA larında tahribata yol açabilir.
Günümüzde bazı bilim adamları Wi-fi cihazların insan kromozomları üzerinde tahribata yol açacağını savunurken bu konuda henüz bilimsel bir kanıt bulunamamış durumda. Özet olarak kablosuz ağların zararlı olduğuna dair bir çok iddia ortaya atılmasına rağmen şu ana kadar hiç bir kanıt bulunamamıştır. Bu demek değildirki %100 zararsızdır. Nasıl kablosuz ağların %100 zararlı olduğu kanıtlanamadıysa %100 zararsız olduğuda henüz kanıtlanamamıştır. 
Bilim adamları işte bu konuda bir takım tavsiyelerde bulunuyor.  Bunlar; Çocukların cep telefonu kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi, Cep telefonu kullanırken kulanklık kullanılması, Dizüstü bilgisayarların dizüstünde değilde masa üstünde kullanılması vb.

Yorumlar