Dünyada İlk Kez Sovyetler Birliği Tarafından Vatandaşlarına Uygulanmış 12 Hak

Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği, Rusya İmparatorluğu’nun 1917’deki büyük Ekim Devrimi’yle yıkılmasından sonra aynı topraklar üzerinde kurulan ve 1991’e kadar varlığını koruyan Sovyetler Birliği ya da SSCB olarak da bilinen devlettir. Sovyet Rusya Komünizmi ile yönetilen SSCB'nin dünya üzerinde ilk olarak kendi vatandaşlarına uygulanmış hakları merak ediyorsanız hiç vakit keybetmeden galerimizi okumaya başlayınız.

1- SSCB dünyada 8 saatlik çalışma süresini getiren ilk ülke olmuştur.

2- SSCB'nin sağladığı diğer bir hak ise çalışan herkesin 1 aylık izin hakkı olmasıydı. 

3- SSCB'de hiçbir işçi meslek gruplarının izni olmadıkça işten çıkarılamıyordu.

4- SSCB döneminde her işçi yılda bir kez gitmek istediği tatil beldesi için müdürüne talep iletebiliyordu.

5- SSCB'de yaşayan her vatandaşa ücretsiz daire verilmekteydi. Bunun için yüzlerce başvuru yapılıyordu elbette ama vatandaşlar en nihayetinde bir ev sahibi olabiliyordu.

6- SSCB'de her vatandaş evden işine ücretsiz ulaşım hakkına sahipti.

7- SSCB'de doğan her çocuğa 3 yaşına kadar ücretsiz olarak süt veriliyordu. Bu nedenle çocuğunu alıp süthanelere gelen vatandaşlar hiç bir ücret ödemeden bu imkandan yararlanabiliyorlardı.

8- SSCB dönemin her doğum yapan kadına üç yıl doğum izni veriliyordu. İlk yılında çalışma ücretini tam alan anne diğer yıllarda da sosyal yardımlardan yararlanabiliyordu.

9- SSCB vatandaşları dünyada ilk kez parasız olarak profösyonel sağlık hizmeti alan ilk halktı. Vatandaşlar istediği bir sağlık kuruluşuna sıra beklemeden ve ücret ödemeden gidip muayine olabiliyorlardı. 

10- Üniversiteye girip bitiren her öğrenciye devlet tarafından iş bulma garantisi veriliyordu.

11- SSCB'nin dünyadaki ilk uygulaması ise lise derecesine göre isteyen her öğrenci istediği üniversitede eğitim alabiliyordu. Bu uygulama Rusya'da halen uygulanmaktadır.

12- SSCB dünyada ilk olarak okul öncesi eğitimi ve kreş eğitimini ücretsiz olarak sağlayan ülke olmuştu.


Yorumlar