Türkiye’de 1972′den bugüne kadar toplam 20 uçak kaçırıldı.
– 3 Mayıs 1972: İlk uçak kaçırma eylemi. İstanbul-Ankara seferini yapan THY’nin DC-9 Boğaziçi uçağı 4 Türk korsan tarafından Sofya’ya kaçırıldı. Yolcular arasında 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü`nün oğlu Ömer İnönü de vardı. Sonradan Bulgaristan’a iltica eden korsanlar Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının serbest bırakılmasını istiyordu.
– 22 Ekim 1972: İstanbul-Ankara seferini yapan THY’nin “Truva” uçağı 4 Türk korsan tarafından Sofya’ya kaçırıldı.
– 1 Mayıs 1976: Paris-İstanbul seferini yapan “İzmir” uçağı Zeki Ejder adlı Türk tarafından Marsilya’ya kaçırılmak istendi.
– 13 Şubat 1977: İstanbul-İzmir seferini yapan “Trakya” uçağı polis koleji öğrencisi Adnan Mintaş tarafından Belgrad’a kaçırılmak istendi.
– 19 Mart 1977: Diyarbakır-Ankara seferini yapan THY uçağı Beyrut’a kaçırıldı. Uçağı kaçıran iki korsan teslim oldu.
– 13 Ekim 1980: Münih-İstanbul seferini yapan THY’nin Boeing 727 tipi “Diyarbakır” uçağı, 4 hava korsanı tarafından Diyarbakır’a kaçırıldı. Korsanlar yakalandı.
– 24 Mayıs 1981: İstanbul-Ankara seferini yapan DC-9 tipi “Haliç” uçağı 4 hava korsanı tarafından Burgaz’a kaçırıldı.
– 15 Nisan 1983: İstanbul-İzmir seferini yapan “Ankara” uçağı ruh hastası bir Türk tarafından Atina’ya kaçırıldı. Uçakta 107 yolcu bulunuyordu.
– 28 Haziran 1985: Frankfurt-İstanbul seferini yapan “Kars” uçağı Almanya’dan sınırdışı edilen Yusuf Örer adlı Türk tarafından Viyana’ya kaçırılmak istendi. Korsan, yolcuların da yardımıyla uçuş ekibi tarafından etkisiz hale getirildi.
– 8 Mart 1996: Lefkoşa-İstanbul seferini yapan KKTC Havayolları’na ait Boeing 727 tipi uçak, Ramazan Aydın adlı hava korsanı tarafından Münih’e kaçırıldı.
– 9 Haziran 1977: Malta Hava Yolları’na ait La Valetta-İstanbul seferini yapan uçak, İsmail Beyazpınar ve Nusret Akmercan tarafından Köln’e kaçırıldı.
– 24 Şubat 1998: Adana-Ankara seferini yapan THY’nin RJ 100 tipi “Gaziantep” uçağı Mehmet Dağ adlı hava korsanı tarafından Diyarbakır’a kaçırıldı. Uçakta 63 yolcu ve 5 mürettebat bulunuyordu. Elindeki oyuncak ayısının içinde bomba olduğunu söyleyen korsan, Cezayir’deki olayları protesto ettiğini söylüyor ve İran’a gitmek istiyordu. Daha önce cezaevinden firar etmiş, sonra İran’da yakalanmış olan Dağ’ı yolcular etkisiz hale getirdi. 8,5 yıl hapis cezası aldı.
– 30 Mart 1998: Lefkoşe-Ankara seferini yapan KTHY’na ait ‘Yeşil Ada’ uçağı, el bombası şeklindeki çakmakla Mehmet Ertürk tarafından kaçırıldı. Uçak Ankara’ya indirildi. İş için Almanya’ya gitmek isteyen Ertürk, operasyonla yakalandı. 8 yıl 4 ay ağır hapis aldı.
– 14 Eylül 1998: Ankara-İstanbul seferini yapan Airbus tipi yolcu uçağı İhsan Akyüz tarafından oyuncak tabanca ve bomba olduğunu söylediği walkman’le kaçırıldı. Uçakta 76 yolcu ve 8 mürettebat vardı. Hükümeti protesto eden Akyüz’ü pilot ikna etti ve teslim oldu. Uçak Trabzon’a indirildi. Akyüz, ‘cezai ehliyeti olmadığı’ yönündeki rapor üzerine beraat etti.
– 29 Ekim 1998: Adana-İstanbul seferini yapan Boeing 737 tipi “Ayvalık” adlı yolcu uçağı kaçırıldı.
– 15 Mart 2001: İstanbul-Moskova seferini yapan Rus “Vmukova” adlı şirkete ait uçak kaçırıldı.
– 3 Ekim 2006: Tiran-İstanbul seferinin yapan THY’ye ait ‘Çanakkale’ isimli Boeing 737-400 tipi yolcu uçağı asker kaçağı Hakan Ekinci tarafından kaçırıldı. Hosteslere üzerinde bomba olduğunu söyleyen ve İtalyan F-16 uçaklarının vururuz tehditlerine aldırmayarak uçağı Brindisi Havalimanı’na indiren Ekinci, Papa 16. Benediktus’a mektup yazarak, “Hıristiyan olduğunu ve Müslüman bir orduya hizmet etmek istemediğini, vicdani ret hakkını kullanmak istediğini” bildirerek yardım talebinde bulunmuştu. İfadesinde Kaptan pilotun soğukkanlı davrandığını, ama ikinci pilotun çoluğum çocuğum var diye yalvarıp ağladığını, Başbakan T.Erdoğan’ın da kendisiyle telefonda konuşup ikna etmeye çalıştığını söyledi.
– 10 Nisan 2007: Diyarbakır-İstanbul seferini yapan Boeing 737 tipi Pegasus Havayolları’na ait yolcu uçağı uyuşturucu bağımlısı Mehmet Gökşin Göl tarafından kaçırıldı. Uçağı, elinde cep telefonu ve Kur-an’ı Kerim ile kaçıran Göl, uçak Ankara’ya zorunlu iniş yaptıktan bir süre sonra teslim oldu. Çete üyeliği, haraç, kurşunlama, PKK’ya yataklık ve uyuşturucu suçlarından sabıkalı olan korsan, cezadan kurtulmak için ruh hastası imajı vermeye çalıştıysa da, adli tıp raporu sonrası 19 yıl hapis cezası aldı.
– 18 Ağustos 2007: Lefkoşa Ercan Havaalanı`ndan İstanbul`a gitmek için 136 yolcusu ve 6 mürettebatıyla saat 07.15`de havalanan Boeing tipi Atlas Jet uçağı, Suriye pasaportlu Filistinli Abdülaziz Talik ile Şanlıurfa Akçakale nüfusuna kayıtlı Mehmet Reşat Özlü tarafından kaçırıldı. 2 korsan kalkıştan kısa bir süre sonra uçağı kaçırdıklarını ve İran`ın başkenti Tahran`a gideceklerini söyledi. Ellerinde bıçak ve bomba olduğunu öne sürdükleri poşet bulunan 2 korsan kokpit kapısına dayandı. Ancak şifreli kapıyı açamayan korsanlar hostesleri rehin alıp tehdit etti. Arapça konuşan ve El Kaide üyesi oldukları belirlenen korsanlar, ABD`yi protesto etmek ve Filistin davası için bu eylemi yaptıklarını söyledi. Pilotlar, yakıt ikmali gerekçesiyle uçağı Antalya Havaalanı`na indirdi.Yaşanan kargaşada bazı yolcular uçağın arka kapısını açarak kaçmaya başladı. 4 hostes ile 2 yolcu uçakta kaldı. Bu sırada pilotlar da kokpit camlarından atlayarak hostesler ve yolcuları korsanlarla baş başa bıraktı ve tarihe geçti; Atlas Jet’te yaşanan bu olay “ATLAS Jet olayı” biçiminde alay konusu oldu. Özel timin operasyon yapacağı sırada korsanların teslim olmasıyla macera bitti…
– 21 Ekim 2009: Mısır Havayolları’nın İstanbul-Kahire seferini yapan Boeing 737 tipi uçak 87 yolcusuyla saat 20.35′de havalandıktan bir süre sonra sarhoş olduğu anlaşılan bir Sudanlı yolcu tarafından “Kudüs’ü kurtarmak için” kaçırılmaya çalışıldı. Birinci sınıfta yolculuk eden 26 yaşındaki Sudanlı yolcu, yemek için kendisine verilen metal bıçakla hostesi tehdit etti ve uçağın Kudüs’e yönlendirilmesini istedi; ancak müdahale eden güvenlik görevlilerince etkisiz hale getirildi ve uçak Kahire’ye sorunsuz iniş yaptıktan sonra polise teslim edildi.
Yorumlar