Tarihin En Büyük 10 Soygunu

Birçok insanın en azından hayatında bir kez bir yerleri soyarak ordan milyon dolarla kaçma hayali olmuştur. Neyse ki aklıbaşında olan kişiler için bu, düşünceden öteye geçmez. Buradaki listede bu hayallerini gerçekleştirmiş soygunları inceleyeceğiz. Bu listeye girmenin bir tek koşulu vardı. O da çaldıkları parayla, mücevherle ya da para yapan neyse onunla ordan kaçıp gitmiş olmaları , geçici bir süre için bile olsa…

10. Harry Winston- Kuyumcu Zinciri 5 Aralık 2008- Fransa- 108 milyon$

10
4 silahlı adam, Fransa’da bulunan mücevher dükkanına , dükkanın kapanış saatine çok az bir zaman kala girerler. Bunlardan 3’ü kafalarına peruk takıp, kadın kıyafetleri giyer. Bu adamlara dükkanda bulunan elmaslar yetmemiş olacak ki mağazadaki tüm mücevherleri çaldıktan sonra çalışanlardan dükkanın deposunu da açmalarını isterler. Bu soygunda , soyguncular  Harry Winston kuyumcu mağazasından tam 108 milyon $’ı ceplerine indirmeye başardılar. İlginç olan şey, Harry Winston kuyumcu zincirinin bu mağazasının bir önceki senede soyguna uğramış olmasıydı. Tarihe geçen bu soygun için 25 kişi gözaltına alındı. 25 kişilik çetenin yaşlarının 22 ile 67 yaşları arasında olduğu biliniyor .

9. Antwerp Elmas Merkezi 16 Şubat 2003-Belçika- 100 milyon $

9
2003 yılında Antwerp Elmas Merkezi’nde filmlere konu olabilecek bir soygun gerçekleşti. Antwerp’teki 14 katlı kale gibi korunan Elmas Merkezi binasının yerin iki kat altındaki sığınağına giren soyguncular, radarlar, ısı sensörleri, manyetik alan, 10 kat güvenlik duvarı ve o güne kadar yapılan en güvenli çelik kapıyı aşmayı başardı. Elmas dolu 173 kasadan, 109’unu açarak 100 milyon dolar değerindeki değerli taşla birlikte kaçtı. Ancak çetenin lideri Leonardo Notarbartolo birkaç gün sonra yakalandı ve 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Peki bu kadar iyi korunan bir yeri soymayı nasıl başarmışlardı? Çetenin lideri Leonardo Notarbartolo, kendisini elmas tüccarı olarak tanıtmış ve Antwerp’te de bir dükkan kiralamıştı. İtalyan Leonardo Notarbartolo bu merkezi soymayı aklından bile geçirmezken birgün reddedemeyeceği bir teklif alarak , mücevherlerin saklandığı depoların fotoğraflarını çekmesi karşılığında iyi bir para aldı. Daha sonra büyük bir çete olarak bu merkezi soydular. Leonardo  Notarbartolo, kısa sürede yakalandı ama elmasların yeri hiçbir zaman bulunamadı.

8. United California Banka Soygunu 24 Mart 1972- USA- 3O Milyon $

8
Evet 30 milyon $’lık bir soygun listedeki diğer soygunlarla karşılaştırıldığında çok küçük bir miktar olarak kalıyor. Ancak bu soygunun 1972 yılında yapıldığını unutmayalım. 1972’nin 30 milyon $’ı şuanın 100 milyon$’ından bile fazla. Yani listeye girmeye hak kazanıyor. Soygun şu şekilde gerçekleşti: Ohio’dan gelen 7 erkek soyguncu bankadaki tüm kasaları boşalttı. Çalınan miktar tam olarak bilinemiyordu çünkü banka’da özel kiralık kasası olanlar vardı ve onun içindekiler ise sadece tahmin edilebilirdi. FBI, soyguncuları kısa sürede yakaladı. Bu soygun hakkında FBI’ın sitesinde bile yeterli bilgiye yer verilmiyor.

7. Schiphol Havalani Soygunu 25 Aralık 2005- Amsterdam- 118 milyon$-

7
Bu soygun tarihin en büyük elmas soygunlarından biri. Elmaslar işlenmemiş olduğu için soygunun tam olarak ne kadar olduğu tahminlerin ötesine geçemedi. Bu tarz büyük soygunların kusursuz olması gerektiği düşünülürken bu soygun daha cok  “Camı kırdım çaldım” şeklinde gerçekleşti. Soygun şu sekilde gerçekleşmiş:  4 adam soygundan yaklaşık 2 hafta önce KLM kargo kamyonu çalmışlar, ayrıca havaalanına girebilmek için 4 tane de üniforma çalmışlar. Soyguncular bu şekilde şüphe çekmeden havalanına girebilmişler. Sonra da Antwerp’e gidecek olan elmasların yerine ulaşmışlar. Elmasları almışlar ve kaçmışlar ama çok kısa bir süre sonra hem soygunu yapanlar hem de soyguna yardımcı olan birçok kişi yakalanmış.

6. Orta Doğu İngiliz Bankası 20 Ocak 1976-Beyrut-Lübnan- 25 miyon$

6
1970 li yillarda Yasser Arafat ‘in önderliğinde olan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün yükseldiği dönemlerde Filistin savaştaydı ve savaş demek para demekti. Bu dönemde bir çok bankaya soygun düzenlenmişti. Bunlardan en önemlisi de Orta Doğu İngiliz Bankasına yapılan soygundu. Soyguncular bankayı soymak icin bankanın yanındaki Katolik kilisesini kullandılar ve kasayı açmak için de yanlarında çilingirci bulunuyordu. Bu soygun tam 2 gün sürdü. Bu soygunun ironik kısmı da çalınan bazı hisse senetlerinin gerçek sahiplerine tekrardan satılmasıydı.

5. Knightsbridge Güvenlik Deposu 2 Temmuz 1987- İngiltere- 60 milyon Pound

5
Valerio Viccei 1986 yılında İtalya’dan İngiltere’ye taşındı. Daha önce italya’da bir çok banka soygunu yapan başarılı hırsız , yeni ülkesinde de bu işini sürdürmeye karar verdi. Önce bankada bir kasa kiraladı. Yanında bir arkadaşı ile birlikte bankadaki kasasına aynı bir müşteri gibi giden soyguncular oradaki görevliyi önce etkisiz hale getirdiler ve oradaki kasaların hepsini boşalttılar. Polis , soygunu yaklaşık 1 saat sonra farketti. Valerio, Latin Amerika’ya kaçmayı başarmıştı . Ancak daha sonra ferrarisini alabilmek icin aptalca bir hareket yapıp tekrar İngiltere’ye  geri döndü ve burada yakalandı. 2000 yılında  hapishaneden çıktığı zaman İtalya’da polisle yaptığı silahlı çatışmada öldü.

4. Bağdat Banka Soygunu 12 Temmuz 2007 – Irak

4
Bankada çalışanlar bir sabah bankaya geldiklerinde bankanın kilitli, kasaların ise boşaltılmış olduğunu farkettiler. Bankadaki  tüm para gitmişti.Anlaşılan bankada çalışan 3 görevli, 282 milyon doları alıp kaçmıştı. Bu paranın miktarı küçük ekonomileri olan bir ülkenin parasından bile fazlaydı. Bu bankada neden bu kadar cok para olduğu da anlaşılamamıştı. Üstelik bütün para  US doları şeklindeydi. İlginç olan şu ki bu büyük soygunun failleri hiçbirzaman yakalanmadı ve bu soyguna medya’da bile çok az yer verildi.

3. Boston Müzesi Soygunu 18 Mart 1990 USA 300 milyon$

3
Listemizin 3 numarasında bulunan bu soygun da tarihin en büyük soygunlarından biri. Soygunu yapan 2 kişi polis kılığında giyinip müzedeki deneyimsiz güvenlik görevlisini onları içeri alması için ikna eder. Aslında müze kurallarına göre müze kapandıktan sonra görevlilerin kimseyi müzeye sokma yetkileri yoktu. Zaten bunu çok kısa sürede anlayan görevli kendini kelepçelenmiş olarak bodrumda buldu. Bu 2 soyguncucu 81 dakikada sakin bir şekilde değerleri toplam 300 milyon doları bulan 12 parça sanat eserini çaldılar. Polis soygunculara bu parçaları geri getirmesi karşılığında 2.5 milyon dolar vereceğini ve tutuklanmayacaklarını bildirdi. Soygunculardan hiç ses cıkmadı. Halen bu sanat eserlerinin nerede olduğunu bilenlere 5 milyon dolar odül biçiliyor.

2. Şehir Bonosu Soygunu 2 Mayıs 1990 Londra 292 milyon Pound

2
2 Mayıs günü John Gaddar adındaki  58 yaşındaki kurye elinde herbiri 1 milyon pound değerinde 301 tane fon taşıyordu. Bu fonların üstünde isim yazmadığından bu fon kimin eline geçerse sahibi de o olurdu.  Kurye bu fonları taşırken bıçaklı bir saldırıya  uğramış, ve elindeki tüm fonları çaldırmıştı. Bu soygun tarihin en kolay soygunu olmuştu.

1. Irak Merkez Bankası 18 Mayıs 2003 Irak 1 milyar $

1
Bazı soygunlar titizlikle hazırlanmış planlar gerektirir, bazıları ise kaba kuvvet ama tarihin bu en büyük soygunu çok basit bir şekilde gerçekleşti. Saddam Hüseyin, Irak bombalanmadan önce oğlunu yazdığı bir notla beraber bankaya gönderir. 1 milyar dolar değerinde bir para çeken oğlunun bu parayı bankadan alması bile yaklaşık olarak 5 saat sürer . Daha sonra  bu paranın 650 milyar $’ı  Saddam’ın saraylarının birtanesinde bulunur . Ancak Saddam hapiste olmasına rağmen 350 milyon dolar halen bulunamıyor.
KAynak: http://listemiste.com/filmlere-konu-olabilecek-tarihin-en-buyuk-10-soygunu.html

Yorumlar