Anaokullarından tutun, ilkokul, ortaokul, liseye, üniversitelerde de lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri olmak üzere mezun olacak birçok genç cübbesini giyip diplomasını alıp kep atmayı iple çekiyor.
Mezuniyet törenlerinin vazgeçilmezlerinden olan cübbe giyip kep atmak ile ilgili farklı ortaya çıkış hikayeleri anlatılsa da en çok dillendirilen iki ayrı konuyu aşağıda sizin için alıntıladık.
Amerikan Deniz Harp Akademisi'nin mezuniyetinde, 1912 yılından itibaren seremoninin sonunda kep fırlatma merasimi yapılmaya başlandı. Yeni göreve başlayacak olan mezunlara memur şapkaları verildiğinden, mezunların önceki 4 yıl boyunca taktıkları Deniz Harp Okulu öğrencisi keplerine ihtiyaçları kalmadığını simgeleyen bir merasimdi bu. Mezun olacak diğer öğrenciler bu âdeti duyduklarında hemen aşırma ihtiyacı hissettiler ve garip bir gelenek ortaya çıkmış oldu.
Diğer bir ortaya çıkış hikayesine göre ise; Üniversitelerde ve kolejlerde mezuniyet törenlerinde ve yıllık için çekilen fotoğraflarda öğrenciler, normal kıyafetlerinin üstüne özel bir giysi giyer ve kep takarlar. Aslında bu giysiler, yıllar önce sadece mezuniyet törenlerinde değil, öğrenim sırasında da giyilmek üzere tasarlanmıştı. Bu giysiler, 12. ve 13. yüzyıllarda, ilk üniversitelerin oluşmasıyla ortaya çıktılar ve bir çeşit papaz cübbesiydi. Ortaçağ öğrencileri eğitimlerine başlamadan önce, kiliseden uymaları gereken bazı emirler alıyorlardı. Öğrenciler de, bu emirlere uyacaklarına dair yemin ediyor ve cübbelerini giyerek eğitime başlıyorlardı.
12. yy da ilk üniversitelerin açılmasıyla cübbe yani “akademik giysi” ortaya çıktı. Şimdilerde mezun olunca giyilen cübbe, o zamanlar üniversiteye başlamadan önce giyiliyor ve öğretim hayatı boyunca her türlü kurala uyacağına dair öğrenciler yemin ediyorlardı. O zamanlar dini kuralları oldukça önemseyen Hıristiyanlar, öğrencilere giydirdikleri cübbelerin papazlarınkiyle aynı olmasından yanaydılar. Görüldüğü üzere giydiğimiz cübbeler papazların geleneksel kıyafetlerinden türemiş.
19.yy başlarından itibaren cübbeler renk, şekil ve kumaş olmak üzere değişime uğradı. İngiltere ve Amerika’nın köklü kolejleriyle birlikte yaygınlığı fazlalaşan bu gelenek artık mezun olan öğrenciler tarafından giyilmeye başlandı.
Yorumlar